Kumpulan Hadist Pilihan

posted in: Hadist | 0

Kumpulan Hadist Sahabat Nabi PilihanMotivasiCinta.COM – Alhamdulillah update lagi kali ini akan berbagi Kumpulan Hadist Sahabat Nabi Pilihan, sebelumnya berbagi Kumpulan Kata Kata Bijak Paling Bagus dan Kata Kata Ucapan Valentine.

Hadits adalah perkataan dan perbuatan dari Nabi Muhammad SAW atau Sahabat Nabi. Hadits sebagai sumber hukum dalam agama Islam memiliki kedudukan kedua pada tingkatan sumber hukum di bawah Al-Qur’an.

Hadits secara harfiah berarti perkataan atau percakapan. Dalam terminologi Islam istilah hadits berarti melaporkan atau mencatat sebuah pernyataan dan tingkah laku dari Nabi Muhammad SAW dan Para Sahabatnya.

Anda Penasaran ya dengan Kumpulan Hadist Sahabat Nabi Pilihan, okey tenang saja MotivasiCinta.COM akan share di bawah ini silahkan disimak:

Kumpulan Hadist Sahabat Nabi Pilihan
Kumpulan Hadist Sahabat Nabi Pilihan

Dari Haritsa bin Wahab: Aku mendengar Rasulullah berkata, “Keluarkanlah sedekah sebab akan datang suatu masa dalam hidup manusia dimana ketika seseorang keluar dengan sedekahnya dari satu tempat ke tempat lain tetapi ia tidak menemukan seorang pun untuk menerimanya.”

Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi SAW, Beliau bersabda,”Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah ia selalu berkata baik atau hendaklah ia diam” (HR. Bukhari-Muslim)

Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu’.

Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia.

Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur’an tanpa mengambil pangajaran daripadanya.

Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara’.

Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi.

Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki.

Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.

Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya, siapa yang banyak salahnya, maka hilanglah harga dirinya, siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak wara’, sedang orang yang tidak wara’ itu bererti hatinya mati
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Demikian Kumpulan Hadist Sahabat Nabi Pilihan semoga bermanfaat buat Anda semuanya dan dijadikan pedoman dalam kehidupan sehari-hari.

Leave a Reply